AYAKKABI TİCARETİ
Küreselleşen dünyada kültür farklılıkları her ne kadar azalmaya ve göz ardı edilmeye başladıysa da halen tüketici tercihlerinde en önemli etken olmaya devam ediyor. Öte yandan küresel krizin pandemi etkisiyle büyüyerek devam ettiğini de düşünürsek 2020 ve 2021 yıllarında Dünya Ayakkabı Ticaretinde bir gerileme veya duraksama beklenebilir.
Ayakkabı Ticareti gelişen teknoloji ve e-ticaret ile birlikte şekil değiştirmeye, yerelden globale çok daha çabuk ve kolay ulaşmaya başladı. Bunun sonucu olarak kültürel farklılıklara dayalı etnik modeller ön plana çıkmaya başladı. Gelişmiş ülkelerdeki tüketici tercihleri, değişen nüfus yapısı ve hayat felsefeleri, ayakkabı da öncelikli tercihi rahatlık ve konfor olarak öne çıkarmıştır. Bu tercih ayakkabı tasarımından malzeme tercihlerine kadar kendini göstermektedir. Yumuşak ve hafif malzemelerin kullanıldığı ayakkabı tasarımları yükselen trend olarak sektörü etkilemektedir. Su geçirmez ürünler, outdor ayakkabılar, yıkanabilen, hava alan ve destekleyici tabanlar artık bir standart haline geldi. Bununla beraber halen deri ve benzeri malzemeler halen en çok tercih edilen ayakkabıları oluşturmaktadır.
Gelişen çevre bilinci ve dünyayı koruma isteği ile Ekolojik Ayakkabılara olan ilgide artmaktadır. Bütün bunlara bakıldığında ayakkabı sektörünü hareketlendirecek olan yenilik, inovasyon ve tüketici taleplerine yön verecek, öncülük yapacak trendleri belirleyebilmektir.
Ayakkabı ticaretinde aktif rol alabilmek önemli oranlarda Pazar payı kapabilmek için;İ talya ve Fransa’nın kalite, markalaşma ve yaratıcılık özellikleri ile sektöre yön verdiğini, Spor ayakkabı ve outdor ayakkabılar ile bot pazarının ABD’nin tekelinde olduğunu, tasarım ve ürün geliştirmede rakipsiz olduğunu; Genel olarak ayakkabı tasarımında ve ayakkabı modasında, deri ayakkabı üretiminde Avrupa’nın tartışılmaz liderliğini; Dünya çapında ayakkabı markalarının %70 inin Avrupa kökenli olduğunu; Spor ayakkabı ve outdoor ayakkabı segmentinde markaların çoğunun ABD’li olduğunu; Romanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya ile Bulgaristan’ın Avrupa Markalarının aksesuar ve ayakkabı üretim merkezi olmalarına rağmen Avrupa da Markaların İtalya, Fransa ve Almanya’dan çıktığını, İspanya’nın ise daha düşük segmentte ürünler ile Avrupa pazarında tanındığını; Asya bölgesinin hem büyük bir Pazar olduğunu hem de en büyük üreticilerin bu bölgeden (Vietnam, Endonezya, Çin) çıktığını bilmemiz gereklidir.
Ayakkabı Ticaretinde Satış Kanalları
Ayakkabı ticaretinin en önemli noktası satış kanallarıdır. Avrupa’da toplam ayakkabı satışının üçte birini ayakkabı zincir mağazaları yapmaktadır. Ayrıca internet üzerinde online satışlarda toplam satışların yarısına yaklaşmış durumdadır. Bununla beraber İthalatçı-toptancı-dağıtıcı simsar olarak çalışan ticaret kanlının Avrupa ayakkabı pazarında %60 a yakın bir Pazar payı bulunmaktadır. Bu nedenle Avrupa pazarına ayakkabı satmak isteyenleri ayakkabı zincir mağazaları ve ayakkabı ithalatçıları ile toptancılarını hedefleyerek pazarlama faaliyetlerine yön vermelidir. ABD pazarında ise Zincir mağazaların Pazar payı daha yüksek olup ikinci satış kanalı olarak e-ticaret platfomları ve siteleri öne çıkmaktadır.
Ayakkabı ticareti için vazgeçilmez satış kanallarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- İthalatçılara
- Toptancılara
- Aracı-Simsar ve komisyonculara
- E-ticaret yapanlara
- Zincir mağazalara
- Markalara
- Fuarlar
- ExpoTrade ve pazaryeri siteleri
Ayakkabı ticaretinde Tercih Nedenleri
Kalite
Moda
Fiyat
Lojistik
İşçilik
Süreklilik
Dünya genelinde ayakkabı ticaretinin gelişmesini ve globalleşmesini ayakkabı fuarlarına ve internete borçluyuz. Bu nedenle bu kanalları mümkün olduğunca doğru kullanmak çok önemlidir.